Rólunk

Összesen 20 civil szervezet nyerte el a 2012-ben első alkalommal meghirdetett „Civil Információs Centrum” címet. A CIC 2020. 07. 01-től változatlan működési forma mellett, új néven, Civil Közösségi Szolgáltató Központként működik minden megyében.

A fővárosi és a 19 megyei iroda az új civil törvényben meghatározottak szerint jelentősen hozzájárul a megújult szabályozás megismerésének elősegítéséhez, civil szervezetek megerősödéséhez, valamint a civil szervezetek közötti együttműködés hatékonyabbá tételéhez.

A CIC hálózatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta létre, 2018-as évtől a Miniszterelnökség működteti és ellenőrzi. A CIC-ek működését a Civil Tv. részletesen szabályozza.

A Centrumot működtető civil szervezeteket pályázat útján választják ki, meghatározott értékelési rendszerben, 3 éves határozott időtartamra.

A kiválasztott szervezetek a cím birtokában sokoldalú, gyakorlati és elméleti segítséget tudnak nyújtani más civil szervezetek számára, tanácsadások, előadások és képzések formájában. A CKSZK hálózata ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetek könnyebben alkalmazkodhassanak a megújult működési környezethez, az új szabályok megismeréséhez és elsajátításához, valamint a szektoron belüli és szektorközi együttműködés erősítéséhez.

Baranya megyében a Mecsek Polgári Egyesület valósítja meg a projektet, együttműködve több civil szervezettel és szakmai mentorokkal. A Baranya Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Pécsett, a Rákóczi út 55. szám alatt várja ügyfeleit 2020. február 3-tól, hétfő-szerda-péntek 9:00-14:00 között, kedden és csütörtökön 12:00 és 17:00 között.

 

A Baranya Megyei Civil Információs Centrum szolgáltatásai civil szervezetek képviselői számára:

  • jogi, pénzügyi, pályázati és forrásteremtési, informatikai tanácsadás
  • képzések, konzultációs napok és szakmai konferenciák szervezése,
  • megyei civil szervezeti, és civil referensi adatbázis létrehozása és működtetése,
  • civil dokumentációs tár létrehozása és működtetése,
  • civil információs hírlevél szerkesztése,
  • civil-civil, civil-önkormányzati, non-és forprofit együttműködések erősítése.

Szolgáltatásaink helyben, központi irodánkban, illetve mentorainkon keresztül Pécs négy városrészében (Pécs-kelet, Pécs-nyugat, Pécs-kertváros, Pécs-belváros), a megye járásaiban, illetve a Drávaszögben is elérhetőek, meghatározott ügyeleti rendszer keretében. Az aktuális bejelentkezési lehetőségeket a Kapcsolat menüpont alatt találja.