Egyéb pályázatok

Magyarországon a legismertebb pályázatok körébe tartozik a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázata, mely évről évre egyre nagyobb keretösszegből biztosít forrást a sikeresen pályázó magyarországi székhellyel rendelkező és külhoni civil szervezetek számára. Másik nagy népszerűségnek örvendő pályázati lehetőség a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap lenevezésű kiírása, amely 5000 fő lakosságszámú településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek számára nyújt pályázati lehetőséget.  Az említett kiírásokon kívül azonban találhatunk más pályázatokat is, amikre érdemes figyelmet fordítani. A pályázatok keresése közben azonban érdemes figyelembe venni, hogy ki a pályázat kiírója, megbízható stabil háttérrel rendelkező szervezetről van-e szó, illetve kell-e pályázati díjat fizetni vagy sem. A pályázatok esetében lényeges szempont, hogy:

  • Hány lezárt pénzügyi évet követel meg a kiírás,
  • Van-e pályázati díj, ha igen arányban áll-e a várható megítélt támogatással,
  • Meddig és mire lehet elszámolni a támogatás összegét,
  • Feltétel-e a közhasznúság,
  • Egyéb képzéshez/mentoráláshoz kötött-e a támogatás folyósítása,
  • Az elszámoláshoz milyen további kötelezettségeknek kell megfelelni.

A civil szerzetek találhatnak kisebb összegű (500 000 Ft) kiírásokat, ami főként nagyobb cégekre jellemző, illetve nagyobb összegről szóló támogatásokat (500 000-több millió Ft) a Széchenyi 2020 programban és a 2021-27 évi ciklusra vonatkozóan várható, valamint a nemzetközi pályázatokat (pl.: Erasmus+) is érdemes figyelemmel kísérni.

A pályázatok figyelése sok időt vesz igénybe és a pályázatfigyelő hírlevelek olykor költségesek is lehetnek, ezért célszerű igénybe venni a megyében működő Civil Közösségi Szolgáltató Központok által nyújtott ingyenes szolgáltatást, mely keretében havi 1 alkalommal hírlevet küld az aktuális pályázati lehetőségekről és a lényeges jogszabályi változásokról.