MFP – Falusi Civil Alap

A Magyarország Kormánya által támogatott Magyar Falu Program egyik, a civil szervezetek körében nagy népszerűségnek örvendő támogatása a Falusi Civil Alap (FCA), mely rendelkezésre álló forrás összege a 2020. Évben 5.000.000.000,- Ft volt. Az FCA azon civil szervezetek számára szól, akik legalább a pályázati kiírás megjelenése előtt 30 nappal 5000 fő vagy az alatti lakosságszámú településen székhellyel rendelkeznek.  A FCA keretében lehetőség van:

  1. Ingatlan vásárlásra/felújításra 6 millió forintig, 5 év fenntartási kötelezettséggel,
  2. Gépjármű beszerzésre 5 millió forintig, 3 év fenntartási kötelezettséggel,
  3. Eszközbeszerzésre 2 millió forintig vagy
  4. Program szervezésére 2 millió forintig.

Egy civil szervezet egy pályázat benyújtására jogosult a felsorolt 4 kategóriában, melyet a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül lehet benyújtani az adott évben megjelölt időszakban, 2020-ban 2020. július 1. – augusztus 07. 12:00-ig volt lehetőség. A pályázat benyújtásához legalább 1 lezárt pénzügyi évvel és az Országos Bírósági Hivatalnál letétbe helyezett számviteli beszámolóval kell rendelkezzen a civil szervezet. A pályázat esetében fontos kiemelni, hogy saját forrást nem igénylő, egy összegben folyósított 100%-os támogatási előlegként, vissza nem térítendő támogatásról van szó. A pályázat 4 kategóriájára vonatkozó kikötések, fenntartásra vonatkozó elvárásokat a kiírás és az útmutató tartalmazza.

A FCA kivételes lehetőséget nyújt a vidéki településeken tevékenykedő civil szervezetek számára a színvonalasabb működésre, programszervezésre és a vidéki élt fellendítésére. A FCA pályázattal kapcsolatban bővebb információkat a Baranya Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központok és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tud nyújtani.